Intiem figurentheater in de klas - doelgroep 2,5 - 6-jarigen
Voorbeeldproject van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde!
Vroemtuut is speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten. Wetenschappelijke studies wijzen aan dat verkeerseducatie best start op prille leeftijd. Wim Geysen (auteur en theatermaker) maakt de keuze om voor deze leeftijdsgroep heel ‘direct’ te werken.
De kleuters zitten rond een speelmat. De acteur vertelt het verhaal aan de hand van de figuren en de speelmat. Langs de ene kant staat een grote boom waarin de poppen van Punkie, Plumeau en Oehoe verborgen zitten en aan de andere kant van de stad bevindt zich het konijnenhol van Corry Konijn. En dan is er natuurlijk ook nog die vervelende Vroemtuut die de hele buurt onveilig maakt!
Een verkeersongeval en de gevolgen ervan in de kleuterklas bespreken kan een moeilijke opgave zijn voor een leerkracht. Het is immers een emotioneel geladen thema en elke kleuter beleeft dit op zijn manier. Een theaterstuk kan een opening maken om rond een aangrijpende gebeurtenis, die een verkeersongeval toch is, te werken. Omdat het verhaal een klassikaal gedeelde ervaring wordt, zet dit de kleuters aan om te praten over eigen ervaringen in het verkeer en worden gevoelens en (veilig) gedrag bespreekbaar gemaakt.
Op een creatieve en niet belerende manier wordt duidelijk gemaakt dat het verkeer er is voor iedereen en dat het geen vijand hoeft te zijn.
PRAKTISCH
Wij komen naar jouw school of vereniging! Maximaal aantal toeschouwers: 60 per voorstelling. Op die manier wordt een zo groot mogelijke interactie gewaarborgd. De wervelende vertelling - met aanvullende liedjes - duurt ongeveer vijftig minuten.
Uitkoopsom: 425 euro (excl. eenmalige vervoersonkosten vanuit Oostende en 6% btw) voor de eerste voorstelling; 150 euro voor de tweede (en derde) voorstelling op dezelfde dag. Kostprijs per kleuter: ongeveer 5 euro.
Tekst, concept, muziek en spel: Wim Geysen
Productie: Wim Geysen Producties
Info en reservaties: boeking@wimgeysen.be
Opvoeringen in scholen, cultuurcentra en theaterzalen. Minimale vereisten voor het speelvlak: de kinderen/ toeschouwers zitten rondom de speelmat van 3 op 4 m2 - een groter klaslokaal, refter of turnzaal volstaan; in cultuurcentra: begane grond, podium op podium).
Enkele reacties:
‘Wij waren erg enthousiast over de voorstelling en vinden het een aanrader. De kinderen waren helemaal mee in het verhaal en deden actief mee. De inhoud was goed te volgen en op een speelse manier werd er toch heel wat geleerd. Het was ook zeer visueel wat voor kleuters echt wel nodig is, zeker als er anderstalige kinderen bij zijn.’ Leerkracht Basisschool De Feniks, Gent
‘Ik werk voor het 10 op 10-project van de provincie Antwerpen. Dit is een verkeersproject voor scholen van het basisonderwijs waarbij scholen verkeer integreren in hun schoolwerking. Wij stimuleren scholen om al in het kleuteronderwijs verkeerseducatie te geven. Jaarlijks zetten we scholen in de bloemetjes die het 10op10-verkeerslabel behalen. Dit gebeurt tijdens een feestelijke uitreiking behaalden. Op die dag proberen wij altijd leuke ideetjes mee te geven aan scholen tijdens verschillende inspiratiemomenten. Ik heb voor de eerste maal kenis gemaakt met Vroemtuut op een vorming van de Vlaamse Stichting Verkeerkunde. Ik vond het een leuk concept voor kleuters en daarom zou het tof zijn als jullie het inspratiemoment voor kleuters op onze labeluitreiking zou kunnen invullen.’ Medewerker Vlaamse Stichting Verkeerskunde
'De toneelvoorstelling 'Vroemtuut' kwam op bezoek in onze school... Wat hebben wij genoten, gelachen en meegeleefd met dit interactief kindertheater over gevoelens in het verkeer. Nogmaals bedankt voor de leuke dag, Wim! Veel kinderen bleven er maar over napraten!' Juf Emma, Innovatieve Basisschool De Stempel, Brugge
‘Ik vond het absoluut een geweldige vertelling op maat van de kleuters, voldoende inhoud en een fantastische expressie.’ Medewerker Mobiel 21, na voorstellingen in Sancta Maria, Leuven.
'Bedankt voor de fijne voorstelling, de correcte samenwerking en de vriendelijke service!' VZW Katoba, Sint-Gillis
Meer info, foto's en filmfragmenten op Vimeo (Wim Geysen Producties). Facebook: Wim Geysen/ WGP-Wim Geysen Producties.