Vroemtuut

Een wildebras in Dierendorp

EMOTIES IN HET VERKEER

Intiem figurentheater voor de allerkleinsten - doelgroep 2,5 - 5-jarigen / Voorbeeldproject van de Vlaamse Stichting Verkeerkunde!

Vroemtuut is speciaal ontwikkeld voor 2,5 tot 5-jarigen. Wim Geysen maakt de keuze om voor deze leeftijdsgroep heel ‘direct’ te werken. De kleuters zitten rond een speelmat. De acteur vertelt het verhaal aan de hand van de bijgeleverde figuren en de speelmat. Langs de ene kant staat er een grote boom waarin de poppen van Punkie, Plumeau en Oehoe verborgen zitten en aan de andere kant van de stad bevindt zich het konijnenhol van Corry Konijn. En dan is er natuurlijk ook nog die vervelende Vroemtuut die de hele buurt onveilig maakt!Het maximaal aantal toeschouwers is vijftig per voorstelling. Op die manier wordt een zo groot mogelijke interactie gewaarborgd. De vertelling duurt ongeveer drie kwartier. 

Een verkeersongeval en de gevolgen ervan in de kleuterklas bespreken kan een moeilijke opgave zijn voor een leerkracht. Het is immers een emotioneel geladen thema en elke kleuter beleeft dit op zijn manier. Een theaterstuk kan een opening maken om rond een aangrijpende gebeurtenis, die een verkeersongeval toch is, te werken. Omdat het verhaal een klassikaal gedeelde ervaring wordt, zet dit de kleuters aan om te praten over eigen ervaringen in het verkeer en worden gevoelens en (veilig) gedrag bespreekbaar gemaakt. Op een creatieve en niet belerende manier wordt duidelijk gemaakt dat het verkeer er is voor iedereen en dat het geen vijand hoeft te zijn.

Tekst en concept: Wim Geysen en Peter Van Gucht

Spel, liedjesen muziek: Wim Geysen

Creatie speelmat en poppen: Liesbeth De Bruyn en Maarten De With

Info & financiële afspraken: boeking@wimgeysen.be

 

Enkele reacties: 

'Wij waren erg enthousiast over de voorstelling en vinden het een aanrader. De kinderen waren helemaal mee in het verhaal en deden actief mee. De inhoud was goed te volgen en op een speelse manier werd er toch heel wat geleerd. Het was ook zeer visueel wat voor kleuters echt wel nodig is, zeker als er anderstalige kinderen bij zijn.' Basisschool De Feniks, Gent

'Ik werk voor het 10 op10-project van de provincie Antwerpen. Dit is een verkeersproject voor scholen van het basisonderwijs waarbij scholen verkeer integreren in hun schoolwerking. Wij stimuleren scholen om al in het kleuteronderwijs verkeerseducatie te geven. Jaarlijks zetten we scholen in de bloemetjes die het 10op10-verkeerslabel behalen. Dit gebeurt tijdens een  feestelijke uitreiking behaalden. Op die dag proberen wij altijd leuke ideetjes mee te geven aan scholen tijdens  verschillende inspiratiemomenten. Ik heb voor de eerste maal kennis gemaakt met Vroemtuut op een vorming van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Ik vond het een leuk concept voor kleuters en daarom zou het tof zijn als jullie het inspratiemoment voor kleuters op onze labeluitreiking zou kunnen invullen.' Medewerker VSV

'Ik vond het absoluut een geweldige vertelling op maat van van de kleuters, voldoende inhoud en een fantastische expressie.'  Ine Bosmans, Mobiel 21, na voorstelling Sancta Maria, Leuven.

Wim Geysen Theaterproducties

Over seksualiteit en haar schaduwkant
Vrijdagavond, feestavond!
version Française du spectacle Flits!
We zijn niet bang, we zijn niet bang!
Meertalig muziektheater rond WO I