Lek

Lek

Lek is het verhaal van Joseph Timmermans, eerstejaarsstudent architectuur. Hij wordt opgenomen in de psychiatrische afdeling van de gevangenis, zinkt weg in het zuigend moeras van een onschendbaar juridisch apparaat en komt voor de vierschaar van de vervroegde invrijheidstelling. 

In een bevreemdende sfeer doorheen flash-backs leren we het hoofdpersonage kennen. Joseph groeit op tussen kind-onvriendelijke volwassenen. Zijn vader is directeur van een bouwfirma dankzij zijn huwelijk en zijn zelfdiscipline: het prototype van de 'gelukte zakenman'. Josephs opvoeding moet wijken voor de belangen van het bedrijf. De moeder heeft slechts aandacht voor haar kind als het haar goed uitkomt. Vaak telt de jongen alleen mee als bron van vermaak op de trendy feestjes die zij organiseert voor haar 'kunstminnende' vrienden. 

In Josephs geest groeit de haat. Als achttienjarige schrijft hij zich in als student architectuur. Die richting ligt hem niet, maar zijn vader wil het zo. Al snel verzet hij zich tegen alles wat met bouwkunst te maken heeft. Hij raakt geobsedeerd door de idee dat water de kracht heeft om gebouwen - in zijn geest synoniem voor de dominantie van zijn vader - te vernietigen. Op dat ogenblik ontmoet hij Laila, een jong hoertje dat hem, schijnbaar als enige, begrijpt en troost. De schade, aangebracht aan Josephs denken, is intussen onherstelbaar. De onverwerkte gebeurtenissen nemen een beslissende wending en resulteren uiteindelijk in een gruwelijke misdaad.

'Lek' vertelt over internering en vervroegde invrijheidsstelling, over vastklampen en toch moeten lossen, over een maatschappij die zich het recht heeft aangemeten te oordelen en te veroordelen, en over commissies die subjectief beslissen over straf en vergeving. Een hallucinant verhaal dat schreeuwt om een samenleving met een menselijker gelaat.

'Lek' werd genomineerd voor de ASLK-prijs voor het literaire debuut. Het boek werd door Rit Geysen bewerkt voor theater. Wim Geysen vertolkte gedurende de eerste voorstellingenreeks de rol van Joseph Timmermans.

Eerste druk: 1996 
Tweede druk: 2005

ISBN 9789090190426

REACTIES:

‘Een aangrijpende, psychologische roman’ (Biblion)

'Lek, de debuutroman van Wim Geysen, is een aanklacht tegen een maatschappij die zich het recht aanmeet te oordelen en te veroordelen. Hij confronteert de lezer tegelijk met de gekneusde binnenwereld van het hoofdpersonage.' (Knack)

‘Een geslaagd debuut’ (Het Laatste Nieuws)

'Lek is een boeiend, vlot leesbaar debuut met de spanning van een thriller. Het verhaal brengt de geschiedenis die iemand die lijdt aan een psychotische stoornis en die wordt geconfronteerd met de hallucinante en Kafkaiaanse wereld van het juridisch apparaat. In een originele verhaalstructuur wordt de innerlijke wereld van het betrokken individu aangrijpend maar ook genuanceerd weergegeven.' (Dr Marc De Hert, psychiater-psychotherapeut)

‘Eén van de sterkste Vlaamse debuten is vast en zeker Lek uit 1997 van Wim Geysen (1970). Jammer genoeg viste dit schitterende werk net naast de ASLK-prijs voor het literaire debuut.’ (Het Vrije Woord)