Jong! (en ziek)

tieners over hun leven met kanker

'Kijk. Ik heb hier een kaartje dat veel betekenis voor me heeft. Er staan vijf mensen op die aan het wandelen zijn. Je ziet ook hun schaduw. Vier zijn er identiek, maar de vijfde schaduw draagt een rugzak. Ik vind dat prachtig. Je ziet niet altijd aan iemand wat hij allemaal meedraagt.'

In JONG! (en ziek) nemen auteurs Stein De Sterck, Jeroen Boone en Wim Geysen de lezer mee in de belevingswereld van jonge kankerpatiënten. Openhartig vertellen twaalf tieners over hun ziekte, hun twijfels, hun dromen. Over de reacties van vrienden, familie en medeleerlingen. Over gamen, chatten en urenlang facebooken. Getuigenissen over hoop en het verlangen gewoon 'jong' te kunnen zijn. Verhalen om te koesteren. Fotograaf Koen Broos maakte er intieme en levenslustige foto's bij. Vormgeving: Pascal Van Hoorebeke. Uitgeverij Manteau. In nauwe samenwerking met Kom op tegen Kanker.

Eerste druk: juni 2016/ tweede druk: juli 2016.

De reacties op het boek zijn bijzonder positief. Het project werd volop opgepikt in de media: reportages en artikels verschenen o.a. op de regionale tv-zender RTV en in Het Laatste Nieuws, Belang van Limburg, De Standaard, Knack en Humo. Het boek stond vijf opeenvolgende weken in de Top 10 Non-fictie.  De auteurs hopen samen met fotograaf Koen Broos en alle geïnterviewden dat het boek enkele taboes bespreekbaar maakt, dat het steun biedt aan ieder die het leest en dat het meehelpt aan een betere 'inkijk' in het leven van zieke jongeren, hun dromen, vreugde en verdriet, angsten en diepste gevoelens. Honderdtweeënnegentig pagina's pakkende beelden, ontroerende getuigenissen en positieve verhalen met als rode draad één steeds weerkerende vraag: gun ons de tijd om gewoon Jong! te zijn.